Wat doen we?
✿
Wat doen we? ✿
ONTWIKKELINGS-STIMULATIE
Al van bij de geboorte zijn kinderen zich motorisch aan het ontwikkelen. Tijdens deze ontwikkeling doorlopen ze een aantal motorische mijlpalen zoals omrollen, zitten, kruipen, staan en stappen. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en tempo, maar soms loopt dit niet vanzelfsprekend en hebben ze een extra duwtje in de rug nodig. We stimuleren de normale ontwikkeling zo goed mogelijk aan de hand van verschillende oefeningen. Daarnaast zijn ouderinstructie, de juiste positionering en handling buiten de therapie ook cruciaal. We vinden het belangrijk om heel nauw samen te werken met de ouders en andere personen in de omgeving van het kind.
Je kan bij ons terecht voor:
Voorkeurshouding, plagiocefalie en torticollis
Een vertraagde ontwikkeling zoals niet zelfstandig kunnen zitten, niet kunnen kruipen, niet zelfstandig kunnen stappen…
Een variante ontwikkeling zoals poepschuiven…
Hypo/hypertonie
Overstrekking
Tenenlopen
Plexus brachialis
…
PSYCHOMOTORISCHE BEGELEIDING
In de praktijk kunnen ook kinderen terecht met een psychomotorische ontwikkelingsvertraging. Dit kan voorkomen bij kinderen met leer- of ontwikkelingsstoornissen zoals DCD, ASS, ADHD… Psychomotoriek gaat zich richten op alle aspecten van de ontwikkeling. Er is een interactie tussen het motorisch, sociaal-emotioneel en cognitief functioneren.
Onderzoek
Tijdens het motorische onderzoek wordt de motorische ontwikkeling van het kind in kaart gebracht. De resultaten worden nadien besproken met de ouders en dan kan er eventueel therapie opgestart worden.
Volgende testen kunnen aan bod komen:
Mov-ABC
SOS-2-nl
Writic
VMI
TVPS-4
…
Therapie
Je kan bij ons terecht voor:
Grove motoriek (vb. evenwicht, balvaardigheid…)
Fijne motoriek (vb. knippen, kralen rijgen…)
Voorbereidend schrijven
Schrijfmotoriek
Lateralisatie
Visueel-ruimtelijk inzicht
Werkhouding
Organisatie en planning
…
Orthopedische kinesitherapie
Soms zijn er ook orthopedische aandoeningen specifiek gerelateerd aan het kind. We gaan hierbij gebruik maken van een andere aanpak dan bij volwassenen. We zorgen hier voor een speelse aanpak en bekijken de invloed op het motorisch opgroeien van het kind.
Je kan bij ons terecht voor:
Klompvoetje
Scoliose
Heupdysplasie
Trauma zoals een verstuikte enkel, na een breuk…
…
RELAXATIE
Heel wat kinderen staan onder constante druk en ervaren stress. Dit kan zorgen voor stress- en spanningsgerelateerde klachten vb. hoofdpijn, buikpijn… Soms kan het zijn dat kinderen nood hebben aan het aanleren van relaxerende technieken. Deze relaxerende technieken kunnen ademhalingsoefeningen zijn, maar ook kinderyoga of visualisaties kunnen aan bod komen. We zoeken uit welke methode het beste bij het kind past en integreren dit zoveel mogelijk in het dagelijkse leven.
TYP 10
Typ 10 is een speelse methode waarbij je kinderen vanaf 10 jaar blind kan leren typen. De kinderen leren de letters via verschillende leerkanalen tegelijkertijd, zo worden de letters beter onthouden. Het blind leren typen kan aangeleerd worden aan kinderen zonder specifieke moeilijkheden, maar er wordt ook speciale aandacht besteed aan leerproblemen (vb. ADHD, DCD, ASS…). We gaan tijdens de lessen rekening houden met het eigen tempo en leervermogen van elk kind. Er kan ook gewerkt worden met een online platform zodat het gemakkelijker is om thuis verder te oefenen.
ADEMHALINGS- KINESITHERAPIE
Baby’s en kinderen kunnen soms last hebben van snotjes en slijmpjes. Dit kan een indicatie zijn voor ademhalingskinesitherapie. Ons doel is de luchtwegen vrij te maken van slijmen. Hiervoor maken we gebruik van autogene drainage waarbij we aan de hand van manuele technieken de slijmen verzamelen en laten ophoesten. Hierbij kunnen we hulpmiddelen zoals een PEP gebruiken. Een groot deel van de therapie bestaat ook uit het informeren van de ouders: aanleren van neusspoelen, informatie rond aerosol, het correct gebruiken van puffers…
Waarvoor kan je bij ons terecht:
RSV
Bronchitis
Bronchiolitis
…